5 “gode” råd…

 

 

5 ”gode råd” – du IKKE kan bruge til noget, hvis du har mistet selvtilliden i forhold til ridning…

 

(og 6 ting som kan hjælp dig…)

 

Du elsker heste og dit højeste ønske er at kunne ride med glæde og selvtillid.

Men lige nu spænder din indre usikkerhed og nervøsitet ben for at du bare kan slappe af og nyde tiden på hesteryg.

Hvad du ønsker er hjælp og forståelse samt friheden til selv at undersøge og finde ud af hvilken råd og hjælp der virker for lige præcis dig.

I stedet ender du desværre ofte op med en masse velmenende – men misforståede – ”gode råd” fra andre, som i værste fald blot risikere at gøre din utryghed og nervøsitet endnu større.

Jeg vil gætte på at du ofte er stødt på nogle af disse ofte benyttede udtalelser til nervøse og/eller usikre ryttere?

Læs med her og se hvorfor de ofte gør mere skade end gavn og hvordan man kan støtte hinanden til at få mere selvtillid i stedet for.

 

  1. Bare sæt dig op og rid.

 Jamen selvfølgelig…!

Altså, hvis det bare var så nemt, havde du nok gjort det for længst!!

Jeg kan godt sætte mig ind i hvorfor folk (ofte andre velmenende ryttere, venner eller familie) tænker, at man nok bare har brug for et lille skub og lidt opmuntring for at komme ”op på hesten” og ride derud af, men fakta er bare, at det ofte vil få dig til at føle dig endnu mere presset, ”pivet” og måske pinlig over dig selv.

Jo, man kan tvinge sig selv, selvom man er bange eller har angst, men hvad er prisen?

Tænk på om det er det du virkelig ønsker, at ride med angsten som fast makker (og blot blive mere og mere anspændt og få endnu flere bekymringer at slås med) eller om du ikke hellere vil arbejde med dig selv, så du kan lære at tackle frygten og usikkerheden og igen komme til at nyde hestene og ridningen, afslappet og med glæde, som du altid har ønsket det?

  1. Alle kan ride på denne hest…

Ok, skønt !

Alle undtagen mig…  JEG ryster stadig i bukserne bare ved tanken.

Selvfølgelig bliver det sagt i en god mening og skal virke beroligende, men f.eks. at få at vide, at selv et barn kan ride denne hest og springe forhindringer på 1,5 meter, der står på en åben mark – får mig ikke ligefrem til at føle mig super fantastisk og tilfreds med egne evner, når jeg stadig er lige ved at tisse i bukserne bare ved tanken om at sætte mig i sadlen.

Nervøse ryttere er normalt rigtigt gode til at slå sig selv oven i hovedet og bebrejde sig selv alt det som gør dem usikre og at de ikke bare kan tage sig sammen, sjovt nok har man faktisk slet ikke brug for at blive sammenlignet med hvor dygtige og modige alle andre omkring en er, det går alligevel helt fint med at føle sig dum og uduelig.

Hvad mere er, det er nok ikke hverken min viden eller evner, som forhindrer mig i at benytte tilbuddet om at ride din ”bombesikre” hest.

Det handler alene om mit ”mindset” (følelser & overbevisninger) som bare gør det hele så meget mere besværligt og bøvlet, end det må være at danse ballet i et par mudrede staldstøvler med sikkerhedssnuder af jern.

 

  1. … men du er jo en dygtig rytter og du ser da slet ikke nervøs ud.

Mange tak for komplimentet!

For du mener det da som et kompliment ikke? Det er ikke fordi du fejlagtigt har den opfattelse, at nervøse ryttere umuligt kan være gode ryttere, for hvis de var så gode – ville de jo ikke være… ja nervøse?

Der er mange dygtige rytter, også dem som konkurrerer på højt niveau, som kan være ramt af angst til tider.

Faktisk så har nervøse rytter ofte fået mere undervisning, set flere videoer, læst flere psykologi og horsemannship bøger osv. end mange ryttere med mere selvtillid, fordi de virkeligt prøver så hårdt at finde den der ”magiske opskrift” på hvordan de slipper af med deres angst.

Alt hvad vi gør bliver bedømt på vores præstationer.

Nervøse ryttere kæmper en kamp med følelsen af at være bange for noget de elsker og har i stedet for at blive presset, brug for at blive mødt med forståelse og respekt for deres angst.

 

  1. Sælg din hest og køb i stedet en gammel rideskolehest.

Det kan faktisk være et godt råd. 

Det er jo muligt at du og din hest ikke er det optimale match og hvis du i stedet finder en bombesikker skovturshest, kan det måske være svaret på alle dine bønner.

Og så alligevel ikke. Ofte vil den angst og usikkerhed du har opbygget, lyn hurtigt blive overført til din ”perfekte” nye hest og det er langt fra sikkert at selv den mest erfarne og ellers rolige hest, vil kunne give give dig følelsen af sikkerhed og selvtillid.

Hvis du er usikker, så få dit og din hest´s samarbejde, kemi og færdigheder vurderet af en dygtig underviser som du har tillid til og stol på ham/hende!

Herefter kan du bare lukke ørerne, hvis nogen foreslår at du måske skulle have en anden hest.

Få hjælp, både ride undervisning og mentaltræning, så du kan lære tackle dine udfordringer og begynde at nyde ridningen og din hest.

 

 

  1. Der er større fare for at blive ramt af en bil end, at du bliver slået ihjel på din hest.

OH YEAR… fedt!!

Du har lige mindet mig om at ridning er en farlig sport, for det er det eneste jeg hæfter mig ved i den udtalelse. Fremover vil jeg have det i baghovedet og komme til at tænke på mindst 100 gange hver dag.

Altså, hvad sker der lige for det??

Du har jo ellers lige givet mig en logisk årsag til at jeg ikke behøver at være nervøs for at ride, for det du mente var jo bare, at der er mange andre dagligdags ting, som potentielt er meget mere farlige.

Jeg hører dit rationelle argument, men det bliver fuldstændigt overdøvet af 1 million ulogiske tanker og følelser. Jeg får hjertebanken bare ved tanken om alt det, der kan gå galt når man rider f.eks. i stormvejr, er på tur eller rider på banen eller i ridehuset hvor der jo som bekendt kan risikere at være heste spisende sabeltigre i alle hjørner, børn der larmer, heste der er friske og fnyser på den der legesyge måde, andre ryttere osv. osv. …

Oversat: Jeg er stadig nervøs.

 

 

 

 

.. men hvad kan venner, trænere og familie så gøre for at hjælpe nervøse ryttere?

 

Mind mig om alle de gode ting og hvorfor jeg elsker heste og ridning.

 Når du taler positivt om min store passion, hjælper det mig med at fokusere på de alle de gode oplevelser og glade timer i sadlen og stalden i stedet for det som gør mig nervøs og usikker.

Tilbyd at optage video engang imellem når jeg rider.

Det er altid rart at få moralsk støtte til at øge min selvtillid og det vil hjælpe mig, at jeg kan se videoen senere, hvad der er godt og rigtigt og hvor der kan ændres og forbedres på noget.

Hjælp mig med mental træningen

Når man træner sin koncentration og lærer den korrekte vejrtrækning, vil det hjælpe mærkbart på både spændinger i kroppen, humøret og ens ridning.

Hjælp mig med at finde min komfortzone og støt mig indtil jeg er klar til at udvide den.

Måske kender jeg ikke årsagen til min frygt, hvornår eller hvordan den udløses eller hvad der føles godt eller skidt – før jeg står midt i det.

Hvis jeg får ro og accept til at blive i min komfortzone og lave sjove/kendte ting med min hest, vil det ikke vare længe før jeg føler mig tryg (og endda også nok begynder at kede mig !), så jeg er klar til at give afkald på sikkerheden og komme videre.

Grin og lav sjov sammen med mig

Undersøgelser viser at latter sænker blodtrykket, frigør endorfiner og stimulere blodomløbet. Frygt kan ikke trives sammen med humor, så hjælp mig med at se det sjove og positive i livet så jeg kan le alle mine spændinger væk.

Latter er den bedste medicin når det kommer til nervøsitet både på og sammen med hesten og i alle andre livs situationer i øvrigt.

Giv mig lidt alene tid sammen med min hest.

Jeg elsker når du er der til at dele mine triumfer og støtte mit fremskridt, men der kommer et tidspunkt hvor jeg også har brug for at opleve og prøve tingene helt selv.

Jeg har brug for ene tid med min hest, så vi kan udvikle vores partnerskab sammen og jeg kan finde ud af præcis hvilken slags hestemenneske jeg skal være.

Jeg har brug for tid til at eksperimentere så jeg kan udvikle og opbygge det specielle bånd jeg ønsker at have sammen med min hest.

 

Jeg hepper på dig 🙂

Kærlig hilsen Pia

 

 

22. september 2016