Bliver du klippet med en hovrenser?

 

… eller muger du med en striglekasse og starter stævne på en gyngehest?

 

Nej vel – ellers vil jeg i hvert fald meget gerne høre hvordan udfaldet er blevet… 🙂

Min pointe er, at resultatet af vores anstrengelser afhænger faktisk ret meget af de værktøjer vi bruger. Når vi har det rigtige værktøj (og ved hvordan det skal bruges ) går tingene bare så meget lettere og sandsynligheden for et godt resultat mange dobles.

Vidste du f.eks., at i forbindelse med sports præstationer (gælder også ridesport ) er kun ca. 20 % af din udvikling og resultater afhængig af din fysiske træning (med dig og/eller i samarbejde med din hest) mens de resterende ca. 80% er den mentale forberedelse og træning (fra dit tankeflow, målopsætning, til beslutning om hvordan du vil træne osv.)

 

Hvilket værktøjer er det så lige du har brug for som rytter?

Man kan vel godt sige, at det er en slags fordel hvis man har en hest at ride på (ejet eller ”lejet” gør ingen forskel i denne sammenhæng J) En god underviser OG sidst men absolut ikke mindst en coach/mentaltræner 

Det er selvfølgelig vigtigt at have teknikkerne på plads og kunne ride på det niveau rent teknisk, som man har ønsker og planer om på et givent tidspunkt. Her er en god underviser guld værd.

Men dit mentale ”niveau” eller man kan sige, at din indstilling og adfærd er en måske endnu mere vigtig del af din træning eller burde være… Her er en coach/mentaltræner både guld, sølv og bronze værd 😉

Du ønsker at opnå dine drømme og mål, men hvis du ikke mentalt er klar og har sluppet de negative tanker og overbevisninger, som måske forhindrer dig at komme hele vejen, vil du have svært ved at, opnå de resultater, du ønsker.

Men mange ryttere har det slet ikke med i deres overvejelser eller ser det stadig som en sidste udvej at kontakte en mentaltræner

Som noget helt nyt har forskere undersøgt, hvorfor nogle sportsfolk (herunder ryttere) ikke mentaltræner.

 

Særligt tre årsager ser ud til at betyde mere end noget andet: 

1) Stigmatisering *)

2) Mangel på viden om hvordan man mentaltræner

3) Mangel på tid

Årsag #1: En mentaltræner er for dem der ikke kan levere varen 

Vidste du at frygten for at blive set på som ”svag” er det, der er blevet påpeget som en af de største årsager for ikke at kontakte en mentaltræner?

Hvor er det synd for de ryttere der aldrig får muligheden for at se hvad de rent faktisk kan gøre, hvis hjernen også blev taget i brug… 😉

Det er nemlig sådan, at man kun kan blive blandt de bedste hvis man –  ikke kun træner det tekniske og fysiske – men også det mentale (tonsvis af forskning har bevist mentaltræningens **) effekt de sidste 30 år).

 ♠

Årsag #2 – Mentaltræner – hvad for en snegl?

Undersøgelser viser også at mangel på viden om hvilke muligheder der er for at træne mentalt og hvordan man kommer i kontakt med en mentaltræner gør beslutningen om at træne hjernen, rimelig uoverskuelig.

Jeg forstår godt, at det kan være svært at vide hvad mentaltræning går ud på og at, det der med følelser, angst og frygt heller ikke altid helt nemt at tale om. Men husk på, at så længe man udskyder en beslutning, jo længere tid udskyder man problemet – det er jo kun svært indtil man får det lært.

Mentaltræning, coaching og effektive praktiske øvelser, kan gøre en verden til forskel, gøre os i stand til at blive den bedste udgave af os selv. Og nej, det handler ikke om bare at tage sig sammen!

Årsag #3 – Hvordan skal jeg nogensinde få tid til en mentaltræner i min travle hverdag?

 

Undersøgelser viser, at fordi udbyttet af, at arbejde med en mentaltræner ikke på samme måde er målbart, som den tekniske og fysiske træning umiddelbart er, så er det for stort et sats at sætte tid af til det i en allerede stresset hverdag – særligt fordi man jo ikke er sikker på om det virker?

At finde tid er selvfølgelig altid en prioritering, og du må gøre op med sig selv hvad der er vigtigst for dig. Men alt forskning viser, at det mentale er mindst ligeså vigtigt (hvis ikke vigtigere) som alt den anden træning.

Kun ved at træne mentalt, kan du lære din hjerne at arbejde med og ikke mod dig, så du til både træning og konkurrence kan fokusere på det som er væsentligt for dig i forhold til din udvikling.

Kan du kende dig selv i ovenstående?

Prøv at spørg dig selv:

Hvor vigtigt er det for dig at dygtiggøre dig?

Hvor vigtigt er det for dig at blive en af de bedste?

Hvor vigtigt er det for dig at være mentalt stærk?

Hvor vigtigt er det for dig at turde gøre det du har allermest lyst til?

 

Du er nødt til at række ud for at nå – og, at arbejde mentalt er ikke noget man bare lige lærer. Ting sker ikke af sig selv. Vi skal selv tage ansvaret.

 

Bliver du klippet med en hovrenser?

Det tænker jeg næppe, ej heller med en kam, mit bud er, at der på en eller anden måde er en saks involveret og nok også en frisør, men kammen er naturligvis stadig en vigtig del – hovrenseren, den kan vi nok finde en bedre opgave til 🙂

 

Det rigtige værktøj er vigtigt for et godt resultat, uanset hvad det handler om.
Hest, mentaltræner og underviser – det hele vil have betydning for dit resultat.
Du kan mere end du tror og med den rigtige hjælp og de rigtige værktøjer er du godt på vej til at få opfyldt dine vildeste ønsker og drømme.

 

Jeg hepper på dig 🙂

Kærlig hilsen Pia

 

Ja tak - jeg vil gerne have opdateret min værktøjskasse

 

*) Stigma er udtryk for et flertals misbilligelse af en person eller en gruppe, der adskiller sig fra eller har normer som adskiller sig flertallets.

**) Frontiersin

Forskning: http://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-244X-12-157

Frontiers: http://journal.frontiersin.org/journal/psychology

 

Rytterfokus tilbyder rådgivning, coaching, og mentaltræning, alt sammen med henblik på at få dig fremad og opnå lige præcis det

du ønsker og brænder for inden for hestesporten.

 

 

 

6. januar 2017