Hjælp min hest spooker!


- og det gør mig usikker når jeg rider! ??


Hesten stivner, stirrer, sætter alle 4 hove stålfast i jorden, pruster, fnyser, begynder at hoppe eller bakke ...

​Det er for langt de fleste ryttere ikke ligefrem et drømmescenarie når hesten "spooker"


Lad os bare slå fast med det samme

Sådan er heste, de spooker indimellem i større eller mindre grad og det er en af de ting, vi som ryttere må accepterer og deale med, når vi omgås et flugt og bytte dyr.

Men er der så noget, vi kan gøre for at hjælpe vores heste (og os selv) når hesten spooker, udover blot at forsøge at hænge fast, redde vores liv og prøve at få styr på nerverne igen? 

Det korte svar til det spørgsmål er, ja!

Der er heldigvis flere af ting, som vi kan gøre for at hjælpe med, at forhindre eller i det mindste minimere, at vores hest spooker. 

Her er får du 5 af mine bedste tip:


1. Vær opmærksom

Den bedste måde at tackle hestens spook på er, at lære at mærke når det er på vej. 

Når din hest bliver bekymret eller anspændt, er dette gerne et tegn på, at den er på vagt og klar til at tage action (spooke) hvis der er noget som føles ”farligt” og/eller ukendt.

Du kan fx mærke det ved, at hestens muskler bliver mere anspændte, se dens hoved og hals hæve sig og ørerne og opmærksomheden bliver rettet stift i en bestemt retning.

Disse ting er tegn på, at du har brug for at gøre noget, for at undgå at din heste spooker over det den har fået øje på.

Alt efter hvor anspændt og stiv din hest bliver i kroppen, om den pruster, tripper eller fx stopper, vil det give dig en ide om hvor bekymret din hest er og dermed hvor voldsomt den vil spooke.

I nogle tilfælde kan den beroliges ved rytterens rolige tale, flytte dens fokus til noget andet eller lade den få tid til at kigge og vurdere situationen.

I andre tilfælde er det nødvendigt, at undersøge tingene nærmere, hoppe af og gå ”forrest” eller undgå det kritiske ”objekt” ( fx undgå den farlige ende af ridebanen i en periode) indtil der er kommet ro på og den har tillid til, at du har styr på situationen.


2. Giv din hest en opgave

Hold din hest fokuseret og optaget, så den har mindre tid til at finde noget, at spooke over. 

Hos de heste, der ofte spooker over de samme ting, de samme steder og nærmest har det som et slags fast mønster,  skyldes det i langt de fleste tilfælde kedsomhed og manglende udfordringer i deres arbejde og de gør det derfor fordi de keder sig.

Jo mere mentalt udfordrende og afvekslende din hests arbejde er, jo mere vil den fokusere, engagere sig og være optaget af dig og det I laver sammen, i stedet for potentielt skræmmende ting i omgivelserne.

Når du føler din hest bliver opmærksom eller anspændt, skal du straks bede ham om noget nyt. 

Det behøver ikke at være kompliceret, du skal bare sørge for at bede om noget, før hesten er fuldstændig fokuseret på noget andet. 

For mig virker det rigtigt godt, at bøje den væk fra hvad der har fanget dens opmærksomhed eller fx. lave en schenkelvigning, versade eller anden øvelse så dens fokus bliver flyttet til, at løse opgaven.

Uanset hvad du beder om skal være let nok til, at det ikke øger hestens spænding, men kompliceret nok til at få dens opmærksomhed.


3. Påtag dig lederrollen

Jeg mener ikke på den der forældede og militante måde "vis din hest, hvem der er bossen". 

Jeg mener, på den ægte kærlige og ærlige måde, der udviser interesse, respekt, tillid og ansvar.

En, der guider og beskytter din hest. 

Når din hest bliver bekymret og bange, er det dit job at sige "det er ok, jeg har styr på det og passer på os begge to", give din hest selvtillid, så han føler sig tryg og sikker.

I starten vil din hest måske teste dig og ”stille spørgsmål” ved om du nu også ved hvad du laver og er i stand til at passe på jer begge to, men hvis du altid giver din hest god vejledning, roser den, udviser tålmodighed og forståelse vil den lære, at stole på dig og den vil lytte og ”spørge” når der dukker nye situationer og fremmede ting op som gør den usikker.

Fuldstændig ligesom førerhoppen i flokken.


Heste er som udgangspunkt ikke uselviske nok til at gå gennem fare for andre. 

De vil dog gå gennem ild og vand sammen med dig, hvis de har tillid til dig når du siger, at det er ok og udstråler selvtillid, tålmodighed, forståelse og tager ansvar og lederskab.


4. Hav selvtillid

Hvis du så snart noget bekymrer din hest, selv går i alarm beredskab med det samme, spænder i kroppen, trækker vejret hurtigere og bliver skræmt, fortæller du hesten, at han gør ret i, at være bange. 

Så kan bekymring lynhurtigt blive til panik, og i stedet for blot et sekunds ubetydelig opmærksomhed, risikerer du at hesten drejer rundt, hopper til siden, sætter af i en række bukspring eller endnu værre måske stikker af.

Grundlæggende er tanken om, at din hest vil spooke en selvopfyldende profeti.

Jeg har kendt ryttere, hvis heste spookede konstant. 

Men hvis de havde hovedtelefoner eller ørepropper i ( altså rytteren 😀 ), modtog undervisning og dermed var fokuseret på noget andet, stoppede deres heste med at være på vagt og se spøgelser alle vegne.


Jeg har selv erfaret 100% det samme med flere af mine egne heste. 

Når jeg red med musik i ørerne, modtog undervisning eller på anden måde var fokuseret, gik hesten meget mere afslappet, roligt og koncentret.

Rytterne, der ikke hører lyde og hele tiden (bevidst eller ubevidst) scanner omgivelserne for potentielt farlige ting og lyde som hesten kan risikere at spooke over, men i stedet rider afslappet og fokuseret, er ofte nok til, at forhindre hesten i overhovedet at bekymre sig.

Det samme gør sig ofte gældende hvis en anden mere rolig og selvsikker rytter sætter sig op på hesten, så vil den gå roligt, tillidsfuld og afslappet, fordi rytteren ikke påvirker den negativt.

Så I stedet for at "skabe spook", ved at ride afventede og være på vagt og klar på det værste, skal du ride afslappet (spændstig men ikke anspændt) sætte dig dybt og balanceret i sadlen, få vægten ned i hælene, være rolig og tage teten - altså vise vejen på en overbevisende, tillidsfuld og selvsikker måde.

Med dit dybe sæde og rolige vejrtrækning fortæller du din hest (og dig selv), at du har det godt og den også roligt kan slappe af og nyde turen sammen med dig.

Giv din hest små opgaver, og før den med ro, ros, overblik og tillid ud af evt. udfordringer i stedet for selv at gå i panik (og evt. skælde ud og lægge yderligere pres på den 🙁 ) så snart din hest bliver opmærksom på noget i omgivelserne.

Her er mentaltræning en virkelig effektiv metode til, at lære hvordan du styrer og styrker dine egne tanker, får mere selvtillid og kan bevare ro og overblik i forskellige situationer til glæde for jer begge to.


5. Hold din hest afspændt og afslappet

Sidst, men ikke mindst, arbejd altid hen mod, at din hest hele tiden føler sig afslappet og afspændt i krop og sind.

Der vil altid være uventede bevægelser eller underlige genstande, som kan stresse og bekymre din hest. 

Heste er designet til at bemærke ændringer og bevægelse og derefter flygte. 

Som byttedyr er de altid på vagt og overbevist om, at den næste ting vil spise dem. 

Hvis du gør en indsats for at lære din hest at, du kan passe på den og altid sørger for, at den er tryg og sikker sammen ned dig, er det meget mindre sandsynligt, at den vil lade sig påvirke af de forskellige udfordringer I møder.

Tænk på det lidt som sådan et stykke legetøj man trækker op – du ved fx sådan en lille kanin der hopper når man har trukket den helt op og stiller på bordet.


Hver gang hesten stresser og er ser potentielle spøgelser, er det som at trække ham lidt op – dreje den der lille mekanisme en halv eller hel omgang.

I starten vil der kun være lidt anspændthed eller indespærret energi,  men det bliver sværere og sværere for ham at styre det, jo mere der bliver drejet på knappen - jo mere den bliver trukket op.

Til sidst er knappen på legetøjskaninen helt spændt og legetøjet hopper rundt når man slipper

På samme måde er det med din hest, og den spooker for at frigive al spænding. 

Men hvis din hest hele tiden får afviklet den spænding der er, kræver det meget mere at få den til at spooke, end hvis knappen – altså spændingen – bliver drejet mere og mere i bund og den ikke får lov til at afvikle spændingen løbende. 

Ved konstant at lære din hest at slappe af, ved at give den små pauser, udvise tålmodighed og rose den (knappen på legetøjet bliver kun spændt lidt inden den hopper energien af igen), vil din hest være mindre tilbøjelig til at spooke og vil ikke reagerer nær så voldsomt, hvis den bliver forskrækket eller bekymret.

Ved at lære hesten, at slappe af og få den til at føle sig tryg sammen med rytteren lærer den, at tænke først i stedet for at gå direkte i panik og tage flugten. 


Der findes desværre ikke nogen trylleformularer, mirakelkure eller hurtige genveje.

Opbygning af tillid mellem hest og rytter, er i sidste ende sådan, du håndterer det på den bedste og mest effektive måde, så du på sigt kan undgå at din hest spooker så meget, at det måske ender med at ridningen bliver en anstrengende og skræmmende affære for jer begge to, i stedet for den glæde og fornøjelse som det kan og skal være.


- Husk, det falder aldrig hesten ind,

at det er den

DU er bange for😉


Jeg ønsker dig og din hest mange skønne og afslappede rideture sammen <3

Jeg hepper på jer.

Kh5 nemme og effektive tips til trygge rideture!

Ønsker du at genfinde ro, harmoni, selvtillid og nyde dit fristed med hestene?

Drømmer du om skønne rideture ud i det blå, optimal træning eller gode stævner?

Vil have det bedste partnerskab med din hest og genfinde rideglæden?

Abonnér på nyhedsbrevet og få e-bogen herunder kvit & frit

2. februar 2020