Bliver du også indimellem nervøs når du skal ud og ride ?

Mange ryttere  kæmper med nervøsitet og angst (… selvom det  langt fra er alle der taler højt om det 🤫)

Og gæt hvad? 

Vi er ikke de eneste, der bliver nervøse. 

Det gør vores heste også!

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at træne din selvtillid og holde dine nerver i ro.


En af de mest udfordrende ting for nervøse og usikre ryttere er, også at skulle håndtere en nervøs hest.

Men et lille skift i dit mindset (tanker & følelser) vil gøre, at det bliver meget lettere 😊

Empati og lederskab er nøglen.

Start med at udnytte din empati. *)

Du ved selv, hvor svært det er at fokusere, når du er nervøs eller bange, så undgå at blive irriteret eller vred, når din hest kæmper for at lytte under pres, men mød den i stedet med forståelse og tålmodighed.

Selvom DU ved, at den ikke er i fare for at blive spist af tigre - blot fordi der hænger et dækken på barrieren eller der står en skraldespand et andet sted end den plejer - føler din hest, altså det er en reel risiko og dens usikkerhed skal derfor tages alvorligt.

Den opfattelse er jo hestens virkelighed, uanset hvor ”pjattet” vi som menneske måske syntes det måtte være.

At vise din hest roligt, fokuseret lederskab er den bedste måde at lette dens bekymringer på, gøre den mere tryg og opbygge dens tillid til dig.

For at du kan være en god, troværdig og pålidelig leder og guide for din hest skal du have dine egne nerver under kontrol først. 

Mentaltræning og NLP tilbyder en hel række af effektive værktøjer, teknikker og praktiske øvelser som hjælper dig ved, at arbejde med dit mindset (tanker og følelser) så du kan genopbygge din selvtillid, få overblik og tage kontrol over rideangsten.

Husk at din hest har brug for at du er en god leder, er pålidelig, tør tage ansvar, har en plan og kan vise vejen for jer.

For at blive dét må du arbejde på, at opnå dens tillid stille og roligt.

Lederskab og tillid er ikke noget vi bare kan forlange eller tage, det er noget vi får tildelt når vi udviser ansvarlighed, troværdighed og tillid over for andre og dermed er værdige til det.

Hvis din hest bliver utryg.

Hvis din hest bliver utryg når I rider, kan du berolige den med stemmen og undgå at presse den men gøre det nemt for den ved at tage tingene i små skridt indtil den bliver mere afslappet og rolig (f.eks. at ride cirkelvolte nær et skræmmende hjørne, før du beder den om at nærme sig det), så beviser du, at du er en pålidelig leder, som har forståelse for dens naturlige instinkter.

Husk på din hest som flugt og byttedyr er designet til at være på vagt og scanne omgivelserne for ændringer og evt. farer. 

Den er hverken ulydig eller udspekuleret, det er helt normal hesteadfærd, som heldigvis i de fleste tilfælde kan trænes så det ikke er noget problem.

Her får du et par forslag til forskellige øvelser du kan bruge til at berolige din hest og gøre den mere tryg:

• Tal roligt og venligt og gør det nemt for den at forstå hvad du ønsker og husk masser ros

• Slip pres, når din hest gør noget rigtigt – træn din timing så du bliver helt skarp

• Fokus på overgange og temposkift

• Bed om bøjning og eftergivenhed

• Rid ottetaller

• Giv din hest en opgave, så den er optaget af det

Hvis din hest føles ukontrollabel, du føler dig utryg eller situationen kan udvikle farligt, er det ingen skam at hoppe af, trække lidt, tale beroligende og lave noget arbejde fra jorden.

Det kan du gøre alle steder, også hvis du fx er ude og ride tur, til stævne (på opvarmningen … 😉) eller når I får undervisning.

Det er dig der bestemmer og kan mærke hvad der skal gøres og det er dig der skal udvise lederskab og tage ansvar for jer.

HUSK! Sikkerheden for dig og din hest kommer altid først!

 Måske har det slet ikke noget med heste at gøre?

Jeg har mange ryttere, som siger at de egentligt ikke burde være usikre eller nervøse, for de har jo verdens bedste hest, som er både fornuftig og rolig.

Vær opmærksom på, at din angst også kan stamme fra livsforhold, der ikke er relateret til heste. 

Hvis du er stresset på arbejde, bringer du sandsynligvis denne stress med til stalden. 

Eller hvis du måske har problemer med venner, familie, økonomi eller andre ting i dit liv, betyder det sandsynligvis at det påvirker og smitter af når du rider og er sammen med din hest.

Afhængigt af hvad der sker i dit ikke-hesteliv, må du tilpasse din tid, forventninger og mål i forhold til din tid sammen med din hest.

Hesten og ridningen skulle jo gerne hjælpe dig med at føle dig glad og nyde livet og ikke bare være endnu en opgave du er nødt til at klemme ind i din hektiske hverdag en ting der blot skal overstås.

Ridningen og samværet med hestene er for langt de fleste af os, vores hobby, passion og livsstil, som skal give os glæde, overskud og masser af gode oplevelser

Heste er en gave og giver os så meget.

Vi skylder os selv (og dem) at værdsætte det og være ikke kun fysisk men også mentalt tilstede når vi er sammen med dem. 

Når vi er det, kan vi opnå de meste fantastiske partnerskaber og få alle de skønne oplevelser som vi inderst inde drømmer om, og som er hele grunden til at vi elsker at være sammen med hestene.

Mentaltræning for hest og rytter hjælper jer med at opbygge gensidig tillid og et trygt og godt partnerskab, til glæde for jer begge to.

Og hvis jeg så lige må komme med et sidste hurtigt forslag

Luk din computer nu og tag ud og nyd livet med din hest, den glæder sig til at være sammen med dig 

Rigtig god fornøjelse 🐴

Pia Bjerre

NLP ryttercoach & mentor

 

*) Empati, indføling i en person eller andet levende væsen, ofte i følelsesbetonede situationer; evne til at indleve sig i og sætte sig i en andens sted.

Genfind rideglæden med 5 nemme & effektive øvelser

Startguide til mentaltræning for ryttere

Ønsker du at genfinde ro, harmoni, selvtillid og nyde dit fristed med hestene?

Drømmer du om skønne rideture ud i det blå, optimal træning eller gode stævner?

Vil have det bedste partnerskab med din hest og genfinde rideglæden?

Et godt sted at starte er lige her👇

6. marts 2021